Anul acesta e pe sfârșite, iar dacă nu ești cu totul acaparat de febra cadourilor, probabil că ai început să te gândești la cum va arăta 2022 și ce ne va aduce împreună cu el. Și fiindcă de curând s-a anunțat și culoarea anului viitor, discuțiile despre trenduri în design interior devin tot mai dese.
În articolul de azi ne-am dorit să îți facem o sinteză a celor mai importante previziuni în materie de amenajare a locuinței. Astfel, vei avea un punct de pornire pentru viitoarele proiecte de renovare pe care le-ai pus în lista de obiective.
Ești pregătit?
Trebuie să te atenționăm: va fi o călătorie printre culori și texturi, căci anul viitor se anunță unul în care creativitatea primează. Vom da și peste termeni precum „multifuncțional”, „smart” sau „vintage”, dar hai mai bine să descoperim împreună cele mai noi trenduri în design interior.
Dacă 2022 ar fi o culoare…
Avem doi ani de când ne croim drumul prin incertitudine, așa că nu e de mirare că anul ce urmează e îmbrăcat deja în așteptări și speranțe de tot felul. Simțim mai puternic acum nevoia de avea natura aproape, la fel cum resimțim mai tare rolul prieteniilor dintre oameni.
Dacă 2022 ar fi o culoare, ar trebui să poarte toate aceste nuanțe și subtonuri ale vieții noastre din prezent. Iar Pantone și-a propus să ilustreze acest lucru printr-o nuanță nouă, Very Peri, creată pentru a încuraja inventivitatea și creativitatea personală. Am putea spune că în vremuri ca acestea, nicio culoare existentă nu ne poate reprezenta complet – așa se face că nuanța câștigătoare este prima din istoria programului Color of the Year care a fost selectată din afara Ghidului de Culori Pantone.
Descrisă ca fiind „cea mai fericită și caldă nuanță de albastru”, Very Peri este esența stării noastre din prezent. Culoarea are proprietățile vibrante preluate de la albastru, însă ne poartă printre subtonuri voioase de roșu-violet.
Cu toate acestea, Very Peri nu e singura nuanță nominalizată să reprezinte anul următor. Dacă privim spre marii producători de vopsea, vom observa un trend în jurul nuanțelor profunde, calde de verde și albastru.
Fiecare dintre culorile anului exprimă o nevoie de siguranță și confort, dar și o speranță pentru începuturi noi, mai pline de viață. Iar cum timpul petrecut înăuntru este substanțial acum, vom căuta soluții să aducem culoare în spațiul locuit.
Partea bună este că nuanțele alese sunt ușor de integrat în orice încăpere, dacă ai un gram de creativitate și curaj.
Culorile anului 2022 în materie de design interior
Cel mai important trend: spațiile care ne reprezintă
Dacă există o învățătură de tras din pandemie, probabil ar fi aceasta: trăim cel mai mult cu noi înșine, așa că ar trebui să construim spații cu care să rezonăm, care să ne aparțină și să ne reprezinte.
Se pare că am înțeles, în sfârșit, că trendurile sunt create pentru a fi adaptate la propria noastră personalitate. Spațiile la care visăm acum nu mai arată neapărat ca în board-urile de pe Pinterest, însă ele se simt mai des ca „acasă”.
Specialiștii în design interior spun că anul viitor culoarea, texturile și materialele vor conviețui în locuințele noastre. Vom învăța să ne jucăm cu fiecare și să creăm astfel spații ca opere de artă.
Din acest motiv, multe din previziunile pe care urmează să le citești sunt complementare. Unii dintre noi vom opta pentru marmură și culori contrastante, alții vom aduce natura în locuință prin nuanțe neutre și plante ca decorațiuni. Indiferent de „tabăra” în care te afli, noi te încurajăm să-ți pui imaginația la lucru și să creezi spațiul potrivit pentru tine.
Trenduri în design interior la nivel de compartimentare
„Multifuncțional” pare să fie cuvântul care definește cel mai bine așteptările pe care le avem acum de la o casă. Mai ales dacă spațiul este restrâns, soluțiile de design interior vor trebui să ofere mult mai multă versatilitate.
Anul 2022 pare să readucă în atenție spațiile, mobila sau elementele multifuncționale. Ba mai mult, specialiștii consideră că tot mai puțini oameni se vor îndrepta către mobilierul de serie (fast furniture) din dorința de a putea personaliza funcțiile pe care aceasta le poate îndeplini.
Nevoia aceasta de eficientizare a spațiului mai aduce cu ea un alt trend: integrarea de soluții smart care să ne ușureze munca. Pentru că am conștientizat cât de accesibilă ne este digitalizarea, vom începe să o integrăm tot mai adesea și în locuințele noastre.
Iar cel mai important aspect este că toate aceste acțiuni trebuie realizate fără a diminua aspectul aerisit al spațiului. De aceea, una dintre tendințele anului viitor în materie de design interior va fi „camuflarea” tehnologiei în interiorul mobilierului. S-ar putea să ne creăm chiar și camere secrete ori camere speciale de depozitare, care să ne ajute să folosim la maximum spațiul de care dispunem.
Integrarea elementelor vintage în spații moderne
Sustenabilitatea devine un element important atunci când discutăm despre trenduri în design imobiliar în 2022, așa că asta ne va face să optăm pentru variante de upcycling a unor piese de mobilier deja existente.
Fie că discutăm despre un fotoliu cu detalii interesante, o lampă statement sau chiar mobilierul din casa bunicilor, puțină dragoste poate să le transforme în punctul de interes al camerei pe care o amenajezi. Iar cea mai bună parte este că tendința aceasta nu exclude automat gadgeturile smart despre care ți-am povestit, ci le completează.
Tot în legătură cu trendul vintage pe care îl vom observa în următorii ani, se pare că revine moda anilor ’70 pentru livinguri și a anilor ’50 pentru bucătării. Ambele abordări sunt reinterpretate, așa că nu te speria la gândul pereților portocalii cu care poate ai crescut.
2022 va însemna mai degrabă integrarea tonurilor pământii, calde în designul camerelor, în timp ce bucătăriile vor integra și ele pete de culoare și materiale din ce în ce mai diverse.
Mai natural, mai simplu, mai aerisit. Decorațiuni preferate în 2022
După cum ai observat, există câteva aspecte care se repetă în designul anului următor. Personalizarea, eficientizarea și optimizarea locuințelor se vor resimți atât la nivelul culorii pereților, cât și la nivel de decorațiuni.
Discutăm din nou despre sustenabilitate, căci se pare că anul viitor vom opta pentru piese de decor care să dureze în timp. În plus, devine o tendință tot mai evidentă să cotrobăim, online sau la târguri, după lucrușoare handmade, care să transmită o poveste și despre artizanul care le-a creat.
În materie de forme, anul viitor va readuce în locuințele noastre tot ce înseamnă fluid. Lămpi sau canapele neregulate ca formă sau pereți despărțitori cu modele diverse, vom căuta perfecțiunea în lucruri asimetrice. Chiar și păturile sau pernuțele pe care le folosim vor fi alese cu mai multă grijă, cu gândul la atmosfera pe care ne dorim să o creăm.
De asemenea, tot caracteristic anului 2022 este faptul că vom utiliza tot mai mult plantele pe post de decorațiuni. Probabil că ai observat și tu cum locuințele încep să semene tot mai des cu oaze luminoase, iar anul viitor această tendință se va accentua și mai mult.
Probabil că ți-ai făcut deja o idee despre cum va arăta 2022 în materie de trenduri în design interior. Sperăm că fi descoperit cel puțin o idee care să te încurajeze să creezi ceva unic în propria ta locuință.
Iar dacă ai deja ideile de amenajare și ai nevoie de soluții tehnice pentru realizarea acestora, nu ezita să ne contactezi. Feroliv este distribuitor autorizat Blum pentru produse de feronerie. Așa că vei găsi la noi sisteme moderne și elegante pentru orice inițiativă de amenajare.