Dacă gătești frecvent, știi probabil cât de ușor se creează gunoiul într-o bucătărie, mai ales dacă ai o familie numeroasă de hrănit. Iar dacă întrebarea „Cine duce gunoiul?” e deja un motiv comun în filme, noi ne-am gândit să discutăm un subiect mai sensibil (și mai important): colectarea selectivă în bucătărie.
La nivelul României, există o lege din 2019 care ne obligă să colectăm selectiv deșeurile din locuință. Cu toate acestea, puțini dintre noi au implementat acest sistem în propriile bucătării. În acest articol, îți vom oferi atât câteva sfaturi despre cum poți ușura acest proces, cât și exemple de soluții Blum pentru organizarea eficientă a zonei de depozitare a deșeurilor.
Un pas mic pentru o planetă mai curată
Ne place sau nu, viitorul planetei stă în mâinile noastre. În mâinile fiecărei generații care alege să o transforme într-un loc mai bun de trai sau să o exploateze fără a se gândi la consecințele pe care copiii, nepoții sau strănepoții vor ajunge să le resimtă.
Sigur că te vei întreba: „Dar cum pot eu, o „furnică” printre cei aproape 8 miliarde de oameni, să transform lumea în bine?”. Orice drum, oricât de lung ar fi, începe cu un prim pas. Colectarea selectivă în bucătărie este chiar acest pas, iar pe măsură ce tot mai mulți dintre noi își vor asuma acest obiectiv, vom observa cu siguranță și rezultate.
În România, statisticile ne arată că producem anual în jur de 270 de kg de gunoi pe cap de locuitor, din care doar 6,3% este reciclat. Suntem astfel pe ultimele locuri în Europa, care are o rată medie de reciclare de 19%. Deși legea colectării selective obligatorii există de peste 2 ani, se pare că nu am început încă să facem eforturi consecvente în această direcție.
Soluții de la Blum pentru colectarea selectivă în bucătărie, realizată cu stil
Dacă ești în proces de proiectare al mobilierului pentru bucătărie, sfaturile pe care urmează să ți le oferim te vor ajuta cu siguranță. Iar dacă ai deja totul pus la punct, poți adapta unele idei pentru a crea un spațiu de depozitare a deșeurilor mai practic.
Dulap îngust pentru bucătării mici, dar eficiente
Cel mai adesea, coșul de gunoi stă sub chiuvetă. Astfel, dacă vrei să încurajezi colectarea selectivă în bucătărie, e bine ca dulapul de sub chiuvetă să ofere acces facil la toate recipientele de acolo.
Opțiunea propusă de Blum îți asigură o extragere totală a corpurilor, precum și suficient spațiu suplimentar pentru depozitare. Iar cum dulapul urmează să fie deschis de până la 30 de ori zilnic, sistemul de deschidere automat, fără mânere, te va cuceri instant.
Dulap de sub chiuvetă lat
Dacă spațiul nu e o problemă, un dulap lat sub chiuvetă îți va oferi un plus de confort în procesul de gătit și curățenie. Extragerea totală a corpului face ca umplerea, curățarea și golirea coșurilor de gunoi să fie deosebit de simplă. Spațiul suplimentar disponibil poate fi utilizat pentru depozitarea soluțiilor de curățat.
Acest tip de dulap oferă câteva variante speciale de configurare Poți opta fie pentru un sertar interior suplimentar, fie pentru un sertar în formă de U, care vor utiliza fiecare cm în mod eficient.
Dulap în colț pentru versatilitate și utilizarea la maximum a spațiului
O altă opțiune pentru optimizarea spațiului este alegerea zonei de depozitare a deșeurilor în colțul mobilei. Accesul la fiecare coș se face prin intermediul unui sistem rotativ, ceea ce va face colectarea ceva mai… distractivă.
Dacă nu ai optat deja pentru sertarele Space Corner, aceasta poate fi o soluție eficientă de folosire a spațiului dificil de accesat din colțuri.
Soluții integrate în mobilier pentru un workflow optim
Tot pentru a eficientiza munca în bucătărie, spațiul de depozitare a deșeurilor poate fi completat de un tocător care se retrage în corpul mobilei.
Fie că optezi pentru opritorul de poliță de la Blum sau pentru o soluție personalizată bucătăriei tale, această idee te va ajuta să elimini drumurile de la zona de preparare la coșul de gunoi.
Start la joacă în bucătărie!
Acum că ideile de aranjare a bucătăriei au ajuns la tine, e momentul să acționezi! Colectarea selectivă în bucătărie este un aspect necostisitor prin intermediul căreia poți contribui la binele planetei. Iar dacă îți dorești, poți transforma întreg procesul într-o activitate distractivă de familie, astfel încât să-i încurajezi și pe cei mai mici să adopte obiceiuri sănătoase.
De exemplu, roagă-i pe aceștia să clătească recipientele din plastic sau sticlă pe care vreți să le aruncați. Sau creați o competiție de împachetat cartoane de la cutii sau ambalaje. Îți promitem că asta va face întregul proces mai prietenos și pentru tine. 😊