Workflow în bucătărie. Sfaturi pentru o experiență de gătit optimă

Departe de a fi un subiect nou, eficiența în bucătărie este un punct de mare interes oricând, atât pentru locatari, cât și pentru producătorii de mobilă. În primul rând pentru că aici ne preparăm mâncarea și, trebuie să recunoaștem, parcă alt gust are atunci când e făcută cu drag. În al doilea rând, când peste tot discutăm despre optimizări, crearea unui workflow în bucătărie devine o soluție pentru a câștiga mai mult timp.

În articolul de astăzi, vei descoperi cum să-ți ușurezi munca în bucătărie printr-o organizare mai bună a zonelor de lucru. Fie că urmează să-ți cumperi o nouă mobilă de bucătărie sau ești chiar tu cel care o produce, sfaturile noastre te vor ajuta să iei decizii mai inspirate.

Ce înseamnă workflow în bucătărie

Să-ți găsești propriul ritm în bucătărie e important, iar crearea unui workflow îți asigură acest lucru. Pe scurt, el presupune identificarea activităților pe care le realizezi în mod obișnuit în acest spațiu și optimizarea zonelor de lucru în funcție de acestea.

Crearea unui proces de lucru în bucătărie nu e condiționată de dimensiunea încăperii, deși o bucătărie mare înseamnă automat și drumuri mai lungi de la o zonă la alta. Dar și o bucătărie mică trebuie să îndeplinească aceleași 5 funcții:

  • Preparare: în această zonă realizezi toate activitățile ce țin de gătit – curățarea legumelor, asamblarea clătitelor preferate, frământatul etc. Așadar, e bine să te asiguri că blatul de lucru oferă suficient spațiu;
  • Gătit: în această zonă vei include electrocasnicele necesare pentru bucătărie (aragaz, cuptor);
  • Păstrare: zona destinată pentru veselă, oale, tacâmuri și nu numai;
  • Depozitare: aici vei păstra toate ingredientele necesare pentru gătit, de la pastele, faină, borcane cu dulceață și până la condimentele preferate;
  • Curățenie: chiuveta e de nelipsit în orice bucătărie, iar în aceeași zonă poți adăuga și mașina de spălat vase.

 

De aici începe proiectarea mobilierului

Acum că știi care sunt zonele ce trebuie integrate, să vedem cum creăm un workflow optim în bucătărie. Deși putem optimiza spațiul disponibil în orice moment, pentru a crea un proces de lucru unitar e nevoie ca acest pas să fie realizat înainte de proiectarea și realizarea mobilei. În acest fel, te asiguri că fiecare corp este la locul lui și că nu faci niciun drum în plus.

Dacă ai nevoie de îndrumare, iată câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare:

 

Gândește-te la toate lucrurile pe care le faci în bucătărie

Ca bucătăria să-ți ofere o experiență optimă de utilizare, ea trebuie să fie aranjată în funcție de obiceiurile și preferințele tale. Ia în calcul tot ce faci în acest spațiu, de la micul dejun sau pachetul pentru școală al copiilor până la prăjiturile sofisticate cu care îți surprinzi familia.

 

Identifică zonele care trebuie să comunice între ele

Dacă te afli în zona de preparare, vei avea nevoie de acces facil la zona de depozitare a ingredientelor. La fel, zona de curățenie și cea de păstrare sunt de obicei apropiate. Acest lucru presupune economie de timp și mai puține drumuri de la mașina de spălat vase la dulap.

Descoperă ce alte zone merg cel mai bine împreună și configurează astfel o bucătărie optimă!

Nu uita de ergonomia spațiului

Știm că atunci când te gândești cum va arăta bucătăria ta, ți-ai dori să adaugi cât mai multe secțiuni. E bine să iei în calcul că nu vei folosi fiecare dulap cu aceeași frecvență. Așadar, aranjarea zonelor poate fi realizată și în funcție de acest aspect.

Gândește-te care sunt sertarele spre care te îndrepți cel mai des și depozitează acolo lucrurile de care ai nevoie cel mai frecvent.

 

Alege soluții care să-ți ofere vizibilitate maximă și confort

Acesta este punctul în care noi suntem experți! O bucătărie este cu adevărat optimizată atunci când are o feronerie de calitate, care să-i ofere versatilitate și rezistență.

Prin soluțiile Blum pe care le comercializăm, vei putea să-ți transformi mobilierul într-un asistent excelent la gătit (și nu numai). Sisteme de deschidere și închidere automată a sertarelor, sistemele de deschidere și opțiunile de extragere; totală te vor cuceri iremediabil, îți garantăm!

 

Adaugă un extra-touch cu soluțiile de organizare

Ai ordonat deja bucătăria în funcție de zone, dar cum rămâne cu ordinea din fiecare zonă în parte? Ei bine, pentru asta există Ambia-Line și Orga-Line, două soluții Blum pentru organizarea sertarelor (am scris un articol despre aceste sisteme aici, dacă ești curios cum funcționează).

Acestea te vor ajuta să ai la îndemână tacâmurile, mirodeniile și orice alte provizii.

De la workflow la mai mult timp pentru tine

Știm că poate părea complicat, dar adevărul este că realizarea unui workflow în bucătărie este o „investiție” pe care o faci pentru timpul tău liber. Procesul, după cum ai văzut, este simplu și te ajută să economisești zeci, poate chiar sute de pași zi de zi.

Iar dacă optezi și pentru accesorii de feronerie de la Blum, prepararea fiecărei mese va fi o experiență inedită.

Deschide chat-ul
Sună acum!
Salut. Te putem ajuta?